როგორ გამოიყრება საახალწლო დესერტი მსოფლიოს გარშემო

410

ყველა ქვეყანას აქვს თავისი საახალწლო ტრადიციები. ახალი წელი ყველა ქვეყნისთვის უმნიშვნელოვანესი დღესასწაულია და ყველა ქვეყანას თავისი მენიუ აქვს.

საფრანგეთი

ინგლისი

ისლანდია

შოტლანდია

ირლანდია

ავსტრალია

მექსიკა

პოტუგალია

საბერძნეთი

უნგრეთი

View this post on Instagram

Dobos torta?? Za one koji vole stare, dobre, jake torte i koji bas imaju vremena za 6 kora i zezanje sa karameliziranim secerom….predivna, ali treba vremena….E, sad i recept: . Kore: . 6×2 jaja 6×2 kasike secera 6×2 kasike brasna 6x pola kasike soka cedjenog limuna Zagrejati rernu na 180 stepeni. Umutiti dobro 2 belanca, dodati secer, mutiti jos 2-3 minuta, dodati sok od limuna i zumanca. Mutiti jos 1-2 minuta i rucno umesati 2 kasike brasna. Obloziti papirom kalup za torte 28, izliti testo, poravnati i peci 13-14 minuta. I tako 6 PUTA. Papir skidati sa kora dok su tople i nikako ne stavljati jednu na drugu da se ne zalepe. . Fil: 8 jaja (velikih) 300 g secera 2 vanil secera 1 vanil secer burbon Kuvati na pari 10 minuta, sve vreme muteci mikserom. U to dodati . 250 g cokolade za kuvanje-sitno iseckane i mutiti jos 2-3 minuta dok se cokolada ne istopi. Ostaviti da se ohladi. U ohladjeni fil dodati 300 g putera sobne temperature. Doooobro izmutiti. Filovati 5 ohladjenih kora. Premazati filom i sa strane. Na sestu ide karamel od secera. . Eeeeee, sad secerna glazura, majcice mila? . 300 g secera otopiti na blagoj temperaturi(ja na 8 od mogucih 14). Kad secer postane kao med, skinuti sa sporeta i dodati 1 kasiku procedjenog soka od limuna i 1 kasiku punu putera (cuvajte ruke-bukne). Dobro izmesati dok masa ne postane kompaktna. Preliti po sestoj kori i BRZO nozem razvuci. Sacekati malkice da se ohladi i nozem prolaziti kroz karamel oznacavajuci parcice torte. Ja sam moju na pola, pa na cetvrt i tako na 16 delova. Noz svaki put operete i provucete kroz puter ili margarin. Nije jednostavno, ali to je dobos torta. Nije se dala ona, ali nisam ni ja. Kad se ohladi, staviti na vec filovanu tortu. Mada u receptu pise da se malo fila ostavi za dekoraciju, ja sam zaboravila i zakamuflirala sve nutelom. #dobostorta #torte #tortas #biscuit #biscotti #gateaux #kakor #desserts #delicious #torta #jummy #cakes #cakelover #lecker #leckerschmecker #cookies #instagood #instapastry

A post shared by @ dragana_isakovic on

ლატვია

ლიტვა

View this post on Instagram

#kūčiukai

A post shared by Loreta Bižokaitė Puodžiukė (@loreta.puodziuke) on

იტალია